Lámpa-Stílus-Otthon


A mesterséges világítás kiegészíti a természetes fényt, sőt időnként helyettesíti azt. Pár alkalommal már részleteztem a világítás megtervezésének fontosságát, akár beltérben, akár kültéren, de a tervek után jön a megjelenés.
A funkcionalitás mellett megjelenik az esztétika, a stílus, ami karaktert ad a lakásunknak, mint a bútorok, így a lámpák kiválasztása ugyanolyan fontos, mint a dekoráció összeállítása.
Ezért segítségképpen néhány jó tanácsot szeretnék mellékelni, amire érdemes figyelni és lámpákat is ajánlok bizonyos esetekre, így talán könnyebb lesz a helyes úton maradni. 

 De előtte még egy kis érdekesség:

-Ha egyenletes és árnyékmentes fényre törekszünk, a falra szerelt lámpákat a mennyezetre irányíthatjuk, így a fény visszaverődik onnan.
-Az árnyékok is fontosak, mert a nélkülük nagyon steril és rideg lenne a tér. Az árnyékokkal érdekes vizuális élményeket hozhatunk létre.
-A fényforrásokat érdemes bizonyos ritmus szerint elhelyezni, így azok körbe vezethetik a tekintetet az adott helyiségben.
-A fényekkel az érzelmeket is befolyásolni lehet, a nappali meleg fényeitől otthonosabban érezzük magunkat, de az erősebb fénytől aktívabbá válunk, például a     konyhában vagy irodában.
-A fejmagasság fölé helyezett lámpák tágabb teret érzékeltetnek.

A nappaliban érdemes több világítási szintet kialakítani, mennyezeti világítással körbevezethetjük a tekintetet, érzékeltethetjük a teret, spot lámpákkal pontokat emelhetünk ki, a sötétítőket, vagy nagyobb felületeket amelyek sötétben, félhomályban még sötétebbnek hatnak ellensúlyozhatjuk. A kislámpákkal barátságos nyugodt légkört érhetünk el. Ehhez a legjobb trükk, ha kevesebb, de inkább nagyobb méretű lámpákat használunk.





Még több beépíthető lámpát találhattok: ITT!





Még több csillárt találhattok: ITT!

Az asztali vagy álló lámpákat ugyanígy több helyiségben is használhatjuk, nemcsak a nappaliban, ilyen a háló vagy a gyerekszoba is, de kerülhet az előszobába is, ahol a belépőket fogadja, barátságos hangulatot teremt és kiegészítheti a falikarokat vagy mennyezeti lámpákat.






Még több álló és asztali lámpát találtok: ITT!

A fürdőszobában is kombinálva használjuk a világítást, itt a mennyezeti mellett fontos a tükör körüli világítás, amit oldalra érdemes szerelni, hogy a tükör előtt álló arcát világítsa meg, ha lehet árnyékmentesen.




Még több fürdőszobába való lámpát találhattok: ITT!

A konyhában a mennyezeti lámpák mellett oda érdemes fényforrásokat tervezni, ahol a nagy munkák vagy az étkezés folyik, a munkafelületekre irányítva közép szinten kialakítva és persze úgy, hogy ne szembe világítson.


Még több konyhai lámpát találhattok: ITT!

Végül még egy jó tanács, a fényszabályozó kapcsolókkal is változatosságot érhetünk el. Ha letekerjük mély romantikus fényt kapunk a térben, míg a feltekert állapot éles, rideg hatást kelt és az egész világítórendszerünket ráköthetjük ezekre a szabályozókra! Érdemes végig gondolni! Mit szóltok?

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Te is a kisFlanc Facebook táborához ITT, ahol naponta sokkal több hasznos lakberendezési tippel és praktikával találkozhatsz! 

Megjegyzések

home üzenete…
Nagyon jó cikk, csak gratulálni tudok hozzá!